Wednesday, January 13, 2010

Nilaikan Nilai

Dalam keadaan sayu dan hiba 2 hari ini, aku terjemput untuk menulis entry berkaitan NILAI. Harian Metro semalam dan hari ini masih melaporkan berita yang sama mengenai "Buang Bapa". Tersentuh hati bila aku baca berita tersebut. Apakah yang cuba dibuktikan, kuasa??kekayaan??kekuatan?? Sedih rasanya bila anak bangsa dan agama kita sanggup berbuat demikan. Tergamak seorang anak yang telah dibesarkan dengan cukup kasih sayang, pelajaran tambahan dibekalkan harta sanggup melakukan perbuatan yang terkutuk dan keji bagi aku ke atas seorang yang bergelar bapa, ayah kandung dan sealiran darah daging.

Di mana letaknya sifat perikemanusiaan dan kasih sayang anak yang sanggup mengatakan bapanya lebih suka hidup merempat dan menyusahkan dia sekeluarga. Bapa yang baru selesai menjalani pembedahan jantung dibuang anak sendiri dan ditinggalkan di tepi jalan berhadapan Sek Men Datuk Wan Ahmad, Kangar. Ya Allah, apakah ini ujian yang kau berikan ke atas seorang bapa, Na'uzubillah. Agak pelik bila seorang suami sanggup mengetepikan bapa sendiri dan percaya serta ikutkan kata sang isteri. Setahu aku, ibu bapa mertua adalah sama kasta dan kelasnya seperti ibu dan bapa kandung sendiri. Mahupun bercerai hidup dan bercerai mati, ibu bapa ini akan kekal statusnya sebagai ibu dan bapa sehingga akhir hayat.

Jika redha ibu bapa ditarik dari mengiringi perjalanan kita dan dengan izin Allah, apakah yang akan terjadi. Ya Allah, aku memohon kepadaMu, Kau jauhkan ia berlaku ke atas kami sekeluarga. Apakah yang cuba dikejarkan sehingga sanggup membuang bapa, siapa agaknya kita tanpa dia?? Kenapa tidak pernah cuba berfikir dan memuhasabah diri sendiri. Pernah tidak terfikir dia yang bertarung nyawa untuk mencari rezeki bagi membesarkan kita..Ya Allah, sedih aku sendiri..

:: Apakah kau rasa nilai kasih sayang boleh dibeli dengan kekayaan yang kau miliki??

:: Apakah kau rasa nilai kasih sayang boleh datang dan pergi, jika diperlukan kau cari, kau dapat kau ambil, bila tidak berguna, kau buang dia jauh-jauh

:: Di mana kekuatan yang kau simpan selama ini untuk menjaga nilai hubungan kasih dan sayang??

:: Di mana kau letakkan nilai kasih dan sayang itu kalau ia benar-benar ada dalam diri??

:: Sanggup kau buang nilai kasih dan sayang kalau benar ia adalah kasih sayang kau??

2 comments:

  1. aku ingat ko nak promote nilai 3 td...

    dunia akhir zaman,masing2 dah pentingkn diri masing2,sekarang ni..baik lagi binatang dari manusia...

    ReplyDelete
  2. apakah tergamak melakukan sedemikian??boleh dikategorikan sebagai manuasia yang hilang pertimbangan dan kewarasan akal

    ReplyDelete